Het European Energy Research Alliance (EERA) heeft afgelopen week drie nieuwe energieonderzoeksprogramma’s gelanceerd, met als doelstelling om de ontwikkeling van nieuwe energietechnologieën te versnellen.

Ruim duizend wetenschappers van bijna honderd onderzoeksorganisaties uit heel Europa gaan hierbij samenwerken. De instituten investeren de komende jaren samen zo’n 100 miljoen euro in de programma’s.

De onderzoeksprogramma’s hebben betrekking op koolstofdioxide-afvang en -opslag (CCS), kernenergie en bio-energie. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten gaat binnen het bio-energieprogramma diverse productiemethoden voor biobrandstoffen onderzoeken. Daarnaast werkt ECN mee aan onderzoek naar de beste methode om koolstofdioxide af te vangen. De Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), een dochteronderneming van ECN, neemt deel aan het programma Nieuwe Materialen voor Nucleaire Energie. EERA is in 2008 door de Europese Unie opgericht om betaalbare, schone, efficiënte en duurzame energietechnologieën te ontwikkelen.

Onderwerpen