Chemische reacties sturen en meten met licht. De beschrijving van het onderzoeksproject CATLight klinkt simpel. Maar de werkelijkheid is complexer: het gaat om fundamenteel onderzoek naar zogeheten plasmonische systemen. Grote vraag: wat heeft de chemische industrie eraan?

Het is een stevige belofte die het CATLight-project doet: ‘Radicaal nieuwe katalytische materialen met bijhorende reactoren ontwikkelen met plasmonische systemen’. Een consortium van AMOLF (onderdeel van NWO), Universiteit Utrecht en diverse industriële partners, waaronder BASF, kreeg onlangs 1,9 miljoen euro toegekend van NWO voor het voorstel om licht te gaan gebruiken voor het sturen van katalytische reacties.

De chemische reactoren waar het om gaat zijn echte reactoren die lijken op wat in de industrie al gangbaar is, zegt Bert Weckhuysen, hoogleraar katalyse aan de Universiteit Utrecht en een van de aanvragers. Het is dus fundamenteel onderzoek met de toepassing in gedachten. Het project moet een modelreactor opleveren voor drie belangrijke industriële processen: dehydrogenering van propaan, CO-oxidatie en de lastigste: dry reforming van methaan tot synthesegas. “Ik ben erg blij met dit project, omdat het een alternatieve manier is om reactoren te laten werken en te bestuderen”, aldus Weckhuysen.

 

Lees het volledige artikel van Bastiënne Wentzel in Chemie Magazine.

Bron: Chemie Magazine, https://vnci.nl/chemie-magazine