Sulfoniumzout radicaliseert C–H-binding

5[2]

Speciaal ontworpen sulfoniumzout-labels kun je gebruiken als elektronacceptor voor radicaalvorming in foto-actieve elektrondonor-acceptorcomplexen, waarbij je geen metaalkatalysatoren nodig hebt. Dat schrijven Britse onderzoekers in Nature Chemistry.

Radicalen in de organische chemie zijn reactieve verbindingen die bijzondere reacties aan kunnen gaan. Maar om zo’n radicaalverbinding te vormen moet je de elektronen van zo’n binding uit elkaar trekken, en dat gaat niet altijd even makkelijk. Een opkomende optie is de foto-activatie elektrondonor-acceptor- (EDA) complexen. Dat werkt met – de naam zegt het al – een elektrondonor en een elektronacceptor die aan elkaar gaan zitten. Schijn je vervolgens (zichtbaar) licht op het complex dan vindt een single-electron transfer (SET) plaats, waarna je twee radicalen overhoudt.

Bij aromatische verbindingen – arenen – werkt dat wel, maar alleen als je er de juiste functionele groepen aan vast maakt. Zodoende heb je weinig bewegingsvrijheid en word je gelimiteerd door de elektronische eigenschappen van de aromatische precursors. Dat vonden Britse onderzoekers van de University of Manchester onder leiding van David Procter te inefficiënt. Daarom ontwierpen zij een

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk