Sterische effecten vaak over het hoofd gezien

C-C short Si-Si long

Sterische hinder is belangrijk om het bindingsvormingsproces in moleculen te begrijpen, want je substituenten spelen misschien een grotere rol dan je zou denken, meldt een Amsterdamse groep in Chemical Science.

Er zijn maar weinig chemische bindingen die grondiger zijn onderzocht dan de koolstof-koolstof (C–C) -binding. Daarom komt het niet als een verrassing dat je sommige bindingsconcepten intuïtief oppikt. Neem bijvoorbeeld het effect van de grootte van substituenten op de C–C-binding. Hoe groter de substituenten, hoe minder stabiel de binding is. Maar tot op zekere hoogte geldt het omgekeerde effect voor Si–Si-bindingen: grotere substituenten resulteren in een sterkere binding tussen de siliciumatomen. Hoe komt dat? Daniela Rodrigues Silva, Eva Blokker, Matthias Bickelhaupt en collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzochten deze vraag in een samenwerking met Nouryon.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk