Top 4 IChO 2023 Zürich

Beeld: SLO

Nederlands team 55e IChO Zürich 2023. V.l.n.r.: Kjeld Zwitserloot, Verff Verhoeff, Guus Bukkems, Jesse van der Waal

Guus Bukkems uit Helmond heeft een bronzen medaille gekregen tijdens de 55e Internationale Chemieolympiade in Zürich.

De 55e Internationale Chemieolympiade (IChO) werd gehost door Zwitserland op de Eidgenössische technische Hochschule (ETH) Zürich en was de eerste IChO-finale sinds drie jaar die weer fysiek plaatsvond. De zware competitie zorgde ervoor dat de Nederlandse delegatie slechts één bronzen medaille wist te winnen (zie hier voor België). Guus Bukkems van het Carolus Borromeus College, die als vijfde was geëindigd op de NSO, was de gelukkige. ‘Voor mij was de IChO een geweldige ervaring’, vertelt Bukkems in het persbericht van SLO. ‘De wedstrijd was chemisch gezien ontzettend pittig, maar de opdrachten waren ontiegelijk interessant. Het ontdekken van nieuwe scheikunde, maar vooral het ontmoeten van zoveel nieuwe mensen, voornamelijk leeftijdsgenoten, zorgden voor een goede tijd in Zwitserland.’

De nummers 1 en 2 waren respectievelijk Weijie Mao en Haozhe Sun, beiden uit China afkomstig. Eervolle vermeldingen waren er voor de andere Nederlandse leerlingen: Verff Verhoeff van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, Jesse van der Waal van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft en Kjeld Zwitserloot, van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

De prijzen werden uitgereikt in het Kongresshaus/Tonhalle door o.a. Javier Garcia Martinez, president van IUPAC.

Het persbericht over de toetsen:

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte van elk vijf uur.

Mijnbouw speelt een belangrijke rol in Zwitserland. Om ijzer en staal efficiënt te produceren is kennis van de samenstelling van het ijzererts essentieel. De leerlingen onderzochten, met de door Prof. Gerold Schwarzenbach van de ETH ontwikkelde titratiemethode, de samenstelling van verschillende ertsen. Verder maakten ze van een organische geurstof met behulp van bleekmiddel, dat zich gedraagt als een kameleonachtig reagens, meerdere andere stoffen door alleen de temperatuur en zuurgraad te variëren. Tot slot kregen de leerlingen de opdracht om uit te zoeken welke combinaties van positieve en negatieve ionen zaten in zes verschillende zoutoplossingen.

De theorietoets ging o.a. over moleculaire beeldvorming, een moderne techniek die gebruikt wordt in de medische diagnostiek. Verder bekeken de leerlingen de elektrochemische omzetting van het broeikasgas koolstofdioxide met hernieuwbare energie tot platformchemicaliën, die de basis vormen voor duurzame producten. Ook werden berekeningen uitgevoerd aan kunstmatige fotosynthese waarbij met behulp van zonne-energie waterstof gemaakt wordt, dat als brandstof gebruikt kan worden. Ook de productie van Pasireotide werd onder de loep genomen, een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van de ziekte van Cushing en ontwikkeld is door het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novaris. Een onderdeel ging over de productie van methanol uit methaan, dat in grote hoeveelheid voorkomt in natuurlijk aardgas, met behulp van zeolieten met daarin koperionen als katalysator. Methanol is een belangrijke grondstof in de chemische industrie. 

Onderwerpen