Verband cholesterolremmer en kanker niet bewezen

Twee nieuwe studies met de cholesterolremmers simvastatine en ezetimibe wijzen uit dat behandelde mensen niet vaker kanker krijgen dan personen uit de placebogroep. Dat melden artsen deze week in de New England Medical Journal.

Tijdens een vier jaar durende Europese klinische studie met 1873 personen (de zogenoemde SEAS-studie) kregen 105 personen uit de behandelde groep kanker, in de placebogroep waren dat slechts 70 personen. Hierdoor waren de fabrikanten Merck en Schering-Plough, die de middelen op de markt brengen, verplicht dit te melden aan de farmawaakhonden FDA in de VS en EMEA in Europa. Omdat de aandeelhouders toevallig net ook een nieuwsbrief in de bus moesten krijgen, besloten de bedrijven open kaart te spelen.

Alle commotie lijkt nu gebaseerd op een statistische uitschieter, want uit een analyse van twee andere grootschalige studies met respectievelijk 9000 en 11.000 proefpersonen blijkt er helemaal geen verband tussen de cholesterolremmers en kanker.

Deze twee studies mochten niet meer dubbelblind worden uitgevoerd, nadat de SEAS-studie een link met kanker had aangetoond. Volgens Britse epidemioloog Rory Collins, die de studieresultaten combineerde, gaat dit veel te ver. “We kunnen zo veel data uit klinische studies halen, dat die ten onder gaan aan hun eigen succes.”

Bron: Nature News/ NEJM

Onderwerpen