Draagbare DNA-analysator voorspelt overgevoeligheid voor medicijnen

Britse onderzoekers testen een draagbaar apparaatje dat aan de hand van DNA-mutaties voorspelt of patiënten overgevoelig zijn voor frequent voorgeschreven geneesmiddelen. De ‘Single Nucleotide Polymorphism Doctor’ (afgekort SNP Dr, spreek uit snip doctor) zou uiteindelijk een plekje moeten krijgen in elke huisartsenpraktijk.

Momenteel worden in Groot-Brittannië jaarlijks 250.000 mensen behandeld wegens onverwachte bijwerkingen van bijvoorbeeld cholesterolverlagers en antidepressiva. Het kost de National Health Service een half miljard euro per jaar.

De SNP Dr wordt gebouwd door DNA Electronics, een spin-off van Imperial College in Londen. Zoals de naam al zegt kijkt hij naar veel voorkomende puntmutaties, speciaal in genen die iets met de snelheid van het metabolisme te maken hebben. Die mutaties bepalen immers of een medicijn te snel wordt afgebroken om effect te hebben, of juist veel te lang in het lichaam blijft hangen.

Het idee is dat je een speeksel- of wangslijmmonster invoert in het apparaatje. De meest voorkomende versies van de te onderzoeken genen zitten er in opgeslagen en worden met het monster vergeleken. Op een display kan de arts meteen zien of hij met het voorscrijven van bepaalde medicijnen moet uitkijken of niet.

In een later stadium zou de SNP Dr ook kunnen worden gebruikt om te zien of het zin heeft om bepaalde vormen van chemotherapie te gebruiken bij een specifieke kankerpatiënt.

bron: Imperial College

Onderwerpen