Elektriciteit uit kinetische energie zonder bewegende delen

Duitse onderzoekers hebben een component zonder bewegende delen ontwikkeld die elektriciteit levert wanneer er gas of vloeistof doorheen stroomt. De ‘Fluidwandler’ kan bijvoorbeeld een debiet- of druksensor in de leiding voeden, zodat die geen batterij of voedingskabel meer nodig heeft eindeloos meetgegevens te kunnen blijven doorseinen.

De Fraunhofer Technologie-Entwicklungsgruppe (TEG) presenteert de uitvinding volgende maand tijdens de vakbeurs Electronica in München.

De Fluidwandler maakt gebruik van het zogeheten Coanda-effect. Een gas- of vloeistofstroom heeft de neiging om tegen een gekromd oppervlak te blijven ‘plakken’ in plaats van gewoon rechtdoor te gaan.

Wanneer je een paar krommingen op een slimme manier achter elkaar zet, kun je bereiken dat de stroom gaat oscilleren. Het gevolg is dat ter plekke de druk fluctueert. Die drukschommelingen kun je dan weer via piëzokeramiek omzetten in een elektrisch stroompje.

Het opgewekte vermogen ligt in de ordegrootte van microwatts of hooguit milliwatts. Maar daar komt de huidige micro-elektronica een heel eind mee.

bron: Fraunhofer TEG

Onderwerpen