Anne van Kessel
Anne van Kessel is medisch bioloog en freelance wetenschapsjournalist.
Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz (Spanje), waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws uit de wetenschap.
Daarom deed ze er een master Science Communication achteraan. Inmiddels schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, NRC, C2W | Mens & Molecule, Medicines, en Eos magazine.
Contactinformatie
- Website:
- annevankessel.nl
- Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
- Verdieping
Duidelijkheid over dosering voor zwangeren op komst
De effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen voor zwangeren is nauwelijks onderzocht, waardoor over de juiste dosering veel onduidelijkheid heerst. Het eerste gerichte doseeradvies van Moeders voor Morgen Lareb betekent een stap op weg naar betere gefundeerde doseeradviezen voor zwangeren.
- English
Structural modification creates safer antifungal
By manipulating the kinetics of sterol binding, an important but also highly toxic antifungal drug could become a lot safer for patients.
- Nieuws
Structurele aanpassing maakt antischimmelmiddel veiliger
Door de binding aan sterolen in het celmembraan te manipuleren, kan een belangrijk maar ook zeer toxisch antischimmelmiddel een stuk veiliger worden voor patiënten, schrijven Amerikaanse chemici in Nature.
- English
‘The CSI feel of my work is fantastic’
Rogier van der Hulst and Dick-Paul Kloos of the Netherlands Forensic Institute shed light on their work as molecular detectives.
- Verdieping
‘Dat CSI-sausje over mijn werk is geweldig’
Rogier van der Hulst en Dick-Paul Kloos van het NFI werken dagelijks met vragen over misdaad, drugs en medicijnen.
- Verdieping
‘Kinderen zijn geen kleine volwassenen’
Saskia de Wildt wil de manier hoe we naar kindergeneeskunde kijken veranderen als wetenschapper, arts en als directeur van het Kinderformularium.
- Verdieping
Verder leven met een varkenshart
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen onderzoekers in onder andere Duitsland en Amerika het DNA van dieren zo aan dat hun organen geschikt worden voor mensen. Hoe ver zijn we nu met xenotransplantatie?
- Verdieping
Tuberculose nog altijd problematisch
Door de coronapandemie steeg het aantal doden ten gevolge van tuberculose. Behandeling is mogelijk, maar resistentie veroorzaakt grote problemen.
- English
’Infectious diseases are a global problem and you have to make global policy on them’
She has achieved a great deal at a young age, but professor of vaccinology and malaria expert Meta Roestenberg is never ‘finished’.
- Verdieping
Atlas van de hele fruitvlieg
De eerste complete celatlas van een fruitvlieg is een feit. Zo’n atlas kan helpen de rol van genen bij ziektes te ontrafelen.
- Verdieping
‘Infectieziekten zijn een wereldprobleem en daar moet je wereldbeleid op maken’
‘Klaar’ is hoogleraar vaccinologie en malaria-expert Meta Roestenberg nooit. ‘Het moet altijd meer, sneller en harder.’
- Verdieping
‘Een opgeslagen cel zonder bijbehorende data is niets waard’
In tientallen biobanken in Vlaanderen ligt van alles opgeslagen. Van bloed tot tumorweefsel. Al dat verzamelen kost veel tijd en geld. Is het dat waard? Wat leveren biobanken op?
- Verdieping
Paul Verweij vraagt al jaren aandacht voor resistentie tegen antischimmelmiddelen
Jaarlijks sterven wereldwijd minstens anderhalf miljoen mensen aan een schimmelinfectie. De schimmels raken resistent tegen beschikbare antimycotica en er zijn voorlopig weinig alternatieven. Hoogleraar klinische mycologie Paul Verweij is opgelucht dat er eindelijk meer oog is voor de resistentieproblematiek.
- Verdieping
Oeroud celkompas ontdekt
Voor een gezonde celdeling dienen cellen hun boven- of onderkant te herkennen. De eiwitten die bijdragen aan die zogeheten polariteit blijken vrijwel identiek in planten en dieren. ‘Als het flink misgaat, wordt een embryo niet eens geboren.’
- Verdieping
De kracht van verzamelen
Urine, hersenvocht, bloed. Er ligt van alles opgeslagen in Nederlandse biobanken. Dat verzamelen kost veel tijd en geld. Is het dat waard? Wat levert het op?
- Verdieping
‘De meeste cadeautjes zijn al uitgepakt’
De industrie heeft weinig interesse in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, maar binnen de academische wereld werkt een kleine groep mensen daar hard aan. Nathaniel Martin is een van hen.
- Verdieping
Nieuwe antibiotica gezocht
We raken onze wondermiddelen tegen infecties kwijt: steeds meer bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Tijd om alternatieven te ontwikkelen.
- Verdieping
Twijfel over steriele darm bij geboorte
Vroege ontwikkeling immuunsysteem anders dan gedacht