Geen trek meer?

Nieuwe remmer blokkeert nicotineverslaving bij ratten

Wie de receptor voor het neuropeptide hypocretine 1 blokkeert, krijgt ratten die minder afhankelijk zijn van nicotine. Biologen van Scripss Research Institute in Californië hebben via deze receptor een nieuwe manier gevonden om rookverslaving te lijf te gaan.

De onderzoekers hadden al eerder aangetoond dat de receptoren voor hypocretine-1, ook wel bekend als orexine A, betrokken zijn bij cocaineverslaving. Wie deze receptoren blokkeert, schakelt de beloning uit die ratten ervaren als ze de drug innemen.

Bovendien grijpen rokers niet meer naar de sigaret als ze een beschadiging hebben in het hersengebied waar deze receptoren veel voorkomen. De onderzoekers wilden daarom wel eens uittesten of ze ook nicotineverslaafde ratten met een receptorblokker van hun problemen konden afhelpen.

Ze gaven de ratten een infuus met een nicotineoplossing, dat de ratten zelf aan- en uit konden zetten door op een knop te drukken. De ratten die de hoogste concentratie receptorblokker kregen, hadden drie keer zo weinig trek in nicotine, schrijven de neurobiologen in PNAS.

Bron: Scripss Research Institute


Onderwerpen