Wierook opent ionkanalen in de hersenen

Bij het branden van wierook komen stoffen vrij die kalmerend en antidepressief werken, zo hebben Amerikaanse en Israëlische onderzoekers aangetoond. Op de website van het FASEB Journal, van de Federation of American Societies for Experimental Biology, stellen ze dat gelovigen zich vergissen wanneer ze denken dat die wierooklucht in de kerk alleen symboolwaarde heeft.

Hoofdredacteur Gerald Weissmann gaat nog iets verder en concludeert dat Karl Marx er toch niet helemaal naast zat toen hij religie omschreef als ‘opium voor het volk’.

De onderzoekers keken naar de bijbelse vorm van wierook, die gewonnen wordt uit hars van de Boswellia-boom. Een van de componenten daarvan is een verbinding genaamd incensolacetaat. Bij muizen blijkt die in te werken op het eiwit TRPV3 (‘Transient receptor potential vanilloid’), een ionkanaal dat in de hersenen van zoogdieren voorkomt. Hoe het precies werkt is niet bekend, wel dat het tevens een rol speelt bij het voelen van warmte op de huid.

Wat de proefdieren precies voelden is uiteraard niet bekend, maar ze gedroegen zich minder zenuwachtig, een beetje of ze een antidepressivum hadden gekregen.

De onderzoekers hopen dan ook dat wierook een geheel nieuwe klasse antidepressiva oplevert.

bron: FASEB

Onderwerpen