Nature heropent aanval op PLoS

Dat de Public Library of Science (PLoS) nog niet financieel ten onder is gegaan, is te danken aan het op grote schaal publiceren van tweederangsartikelen. Dat is de strekking van een artikel op NatureNews, de website van de concurrerende uitgever Nature Publishers.

PLoS is het boegbeeld van de ‘open access’ beweging, die onlinepublicaties gratis ter beschikking stelt aan de lezers. De kosten worden gedekt door de auteurs te laten betalen voor het voorrecht om te worden uitgegeven. Nature is een van de boegbeelden van het klassieke uitgeefmodel waarbij het overgrote deel van de inkomsten uit abonnementsgelden komt.

NatureNews-correspondent Declan Butler meldt nu met het nodige leedvermaak dat de toptitels van PLoS, zoals PLoS Biology en PLoS Medicine, nog steeds zichzelf niet kunnen bedruipen, ondanks het feit dat de auteurs steeds meer moeten betalen per gepubliceerd artikel. Sinds de start in 2002 zouPLoS in de lucht zijn gehouden met 17,3 miljoen dollar aan ‘filantropische’ giften.

Maar in 2006 lanceerden de initiatiefnemers PLoS ONE. Deze online-uitgave accepteert artikelen met een minimum aan peer review, waarbij eigenlijk alleen wordt gekeken of er geen aperte nonsens in staat. Bovendien kost een publicatie maar 1.250 dollar, de helft van wat je in PLoS Biology kwijt bent.

Volgens Butler komt het er op neer dat PLoS hiermee een ‘haute couture’-uitgeefmodel heeft gekozen: “relying on bulk, cheap publishing of lower quality papers to subsidize its handful of high-quality flagship journals”.

De reacties op de NatureNews-site liegen er overigens niet om. De aanval wordt ervaren als smakeloos. Volgens een briefschrijver mag PLoS wel juichen: dat Nature een van haar rottweilers op ze afstuurt zou kunnen betekenen dat ze zich daar nu echt zorgen beginnen te maken.

bron: NatureNews

Onderwerpen