In Canada is het eerste lab-op-een-chip bedacht dat hielprik-bloedmonsters van pasgeborenen automatisch kan verwerken. De screening kan hierdoor een stuk minder arbeidsintensief worden, zo staat te lezen in het tijdschrift Lab on a Chip.

Bij die hielprik, die standaard enkele dagen na de geboorte wordt uitgevoerd, worden enkele druppels bloed geabsorbeerd in vloeipapier. In het lab wordt dat gedroogde bloed weer opgelost, uit het papier gespoeld en geanalyseerd.

Het voordeel is dat je maar heel weinig bloed hoeft af te nemen en dat je de papiertjes heel gemakkelijk naar het lab kunt opsturen. Nadeel is dat het gepriegel met die opgedroogde bloeddruppels zo’n gedoe is.

Aaron Wheeler en collega’s (University of Toronto) hebben nu een chip bedacht waar je zo’n uit het vloeipapier geponste bloeddruppel gewoon op kunt leggen. Er gaat een dekglaasje overheen, waarna de benodigde oplosmiddelen en reagentia er in de juiste volgorde langs worden gepompt. In principe kan deze de procedure volledig worden geautomatiseerd, al is Wheeler in de praktijk nog niet zo ver.

Eventueel kun je ook het papier weglaten en de bloeddruppel rechtstreeks op de chip laten vallen.

Het prototype van de chip doet de monstervoorbereiding ten behoeve van tandem-massaspectrometrie. Met die techniek kunnen bepaalde aminozuren worden opgespoord die als biomarkers dienen voor verschillende aangeboren afwijkingen, waaronder fenylketonurie. Om álle analyses te kunnen doen die samenhangen met de huidige hielprikprocedure zijn waarschijnlijk nog een of meer chips nodig met andere specialismen, maar het pincipe blijft hetzelfde.

bron: C&EN

Onderwerpen