Mobieltjes met stralingsdetector als antiterreurnetwerk

Terreuraanslagen met radioactief materiaal kunnen in een vroeg stadium worden verijdeld wanneer je mobiele telefoons, pda’s en laptops standaard voorziet van een gevoelige stralingsdetector die automatisch alarm slaat wanneer hij iets verdachts meet. Onderzoekers van Purdue University doen samen met het openbaar-vervoerbedrijf van de staat Indiana proeven met zo’n detectienetwerk.

Het idee is dat er miljoenen mensen met een mobieltje rondlopen. Een terrorist met een ‘vuile bom’ op zak komt er altijd wel een aantal tegen, zeker als je bedenkt dat hij zijn aanslag waarschijnlijk zal willen plegen op een plek waar veel mensen lopen. Via het gps-systeem dat al standaard in mobiele netwerken zit, kun je de stralingsbron dan precies volgen.

Proeven op de campus van Purdue, met een aantal mobieltjes en een verstopte, zwakke stralingsbron, schijnen hoopgevend te zijn verlopen.

Kleine, gevoelige stralingsdetectoren zijn gewoon te koop. De inbouw vereist wel wat extra elektronica maar veel groter en zwaarder wordt het mobieltje er niet van. Bij proeven bleek dat detectie nog mogelijk is op een afstand van ongeveer vijf meter.

De uitdaging zit eerder in de bouw van het netwerk, en in het voorkómen dat het alarm slaat bij onschuldige stralingsbronnen zoals radiologie-afdelingen van ziekenhuizen. Ook in bananen schijnt trouwens een radio-isotoop van kalium te zitten.

bron: Purdue

Onderwerpen