Plan voor emissievrije auto met vloeibare brandstof

Een auto die geen schadelijke gassen uitstoot in de atmosfeer. Het is misschien nog ver weg, maar onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben een plan ontwikkeld om dit te realiseren. Zij presenteerden vorige week hun plan voor deze auto en het bijbehorende transportsysteem.

Ondanks dat onderzoek naar CO2-opslag op dit moment de aandacht heeft, richten de onderzoeksinspanningen zich tot nog toe vrijwel uitsluitend op de grootschalige bronnen van CO2, zoals krachtcentrales en industrie. Bijna 66 % is echter afkomstig van kleine bronnen, zoals voertuigen en generatoren.

Het plan van de Georgia Tech onderzoekers richt zich op het gebruik van vloeibare brandstof. In de auto wordt de brandstof omgezet in waterstof en C-bevattende producten, waaronder CO2. De waterstof wordt vervolgens gebruikt om het voertuig aan te drijven, terwijl de overige producten worden opgeslagen als vloeistof. Het Georgia Tech team heeft al een brandstofverwerker ontwikkeld die op deze manier werkt.

Door tankstations ook een inzamelingscentrum te maken voor de C-bevattende producten, zou er geen emissie kunnen plaatsvinden. De verzamelde C-bevattende producten kunnen dan op de inzamelingslocatie worden verwerkt of tijdelijk opgeslagen. Een belangrijke voorwaarde is dat er geen lucht geïntroduceerd wordt tijdens het proces. Dit zorgt er namelijk voor dat de CO2 concentratie lager wordt en het afvangen van CO2 niet langer praktisch is.

De grootste uitdaging voor de ontwikkeling van de emissievrije auto is de productie van een synthetische vloeibare brandstof uit de opgeslagen C-bevattende producten. Dan is de cyclus pas echt gesloten en wordt het systeem onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Bron: Georgia Institute of Technology

Onderwerpen