Werknemers uitgehoord over Afrikaanse plannen

Chinese spionnen hebben geprobeerd om werknemers van Shell uit te horen. Ze wilden vertrouwelijke financiële gegevens verzamelen over olie- en gaswinningsprojecten in Afrika, zo meldt het Britse dagblad The Times.

Doel zou zijn om een beter bod te doen aan de betrokken overheden en zo de exploitatie van die velden zelf in handen te krijgen. China heeft zelf nauwelijks olie- en gasvoorraden en heeft er heel wat voor over om in Afrika een vinger in de pap te krijgen.

Onbekend is of de pogingen iets hebben opgeleverd en hoe de spionnen door de mand zijn gevallen. Shell weigert tot nu toe elk commentaar.

De betrokken werknemers waren Chinese staatsburgers die werken op het Shell-kantoor in Houston, Texas. Voor hen zou een soort gezelligheidsvereniging zijn opgezet die in werkelijkheid diende om informanten te recruteren ‘voor het welzijn van het moederland’. Vooral werknemers waarvan de familie nog in China zat, zouden onder morele druk zijn gezet om mee te doen.

Ook Rolls-Royce is volgens The Times belaagd door Chinezen. Door het Chinese Volksleger gesteunde hackers zouden hebben geprobeerd om in te breken in het interne computernetwerk van de motorenfabrikant. Ze zouden een eind zijn gekomen, ondanks het feit dat Rolls-Royce beschikt over een reeks prima firewalls.

De Britse geheime dienst heeft al eerder gewaarschuwd voor Chinese spionnen. Dit weekend zou MI5 een brief hebben gestuurd aan 300 ceo’s en veiligheidsfunctionarissen van banken, accountants- en advocatenkantoren met de boodschap dat ze serieuze aanvallen op hun netwerken kunnen verwachten, ‘gesponsord door Chinese staatsinstellingen’. Het zou daarbij gaan om zeer bekwame hackers die zich richten op goed beveiligde systemen.

bron: The Times

Onderwerpen