Verschillende bacteriën maken gebruik van eenzelfde communicatiesysteem, aldus wetenschappers aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Met deze vondst kan men stoffen ontwikkelen die een scala aan bacteriën de mond snoeren, en ze daarmee onschadelijk maken.

De studie van Helen Blackwell en haar collega Andrew Palmer, gepubliceerd in ChemBioChem, toont aan dat één en hetzelfde type molecuul, een lacton, het communicatiemiddel, ofwel quorum sensing, van verschillende bacterietypes beïnvloedt.

Dit resultaat suggereert dat bacteriën eenzelfde communicatiemechanisme hebben, dat men met een beperkt aantal chemische stoffen universeel kan blokkeren.

 

Bacteriën gebruiken quorum sensing als een communicatiesysteem waarmee ze hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid. Bij een grote dichtheid, schakelen ze met behulp van quorum sensing vaak over naar een agressievere verschijningvorm. De geïnfecteerde gastheer legt dan vaak het loodje.

 

Blackwell’s onderzoek biedt hoop in de strijd tegen de oprukkende antibioticaresistente bacteriën. Het blokkeren van de communicatie tussen bacteriën doodt de bacterie niet, maar maakt ze wel onschadelijk. Gastheer en bacterie leven dan verder in symbiose. Het is onwaarschijnlijk dat een bacterie resistentie ontwikkelt tegen een molecuul dat die bacterie slechts het zwijgen oplegt.

Onderwerpen