Structuur neurotoxine opgehelderd

Tijdens de vorming van amyloïde plaques is er een tussenproduct dat veel giftiger is. Aan de University of Illinois in Chicago werd de structuur hiervan bepaald.

De plaques waarvan, ondanks veel onderzoek, nog niet bekend is of ze oorzaak of gevolg zijn van Alzheimer, bestaan uit fibrillen van het peptide bèta-amyloïde, gevouwen in bèta-sheets. De structuur van het tussenproduct komt hier nauw mee overeen, met bollen van 20 nanometer als bouwsteen.

De ophopingen van bèta-amyloïde in hersenen zijn toxisch. De bollen van het tussenproduct zijn echter tien keer zo erg. Het is zelfs mogelijk dat de vorming van dit toxische tussenproduct, dus niet de plaques, verantwoordelijk is voor het afsterven van de zenuwcellen.

Vandaar dat de onderzoekers denken dat ze (weer) een nieuw doel hebben in de aanpak van de hersenziekte. Wanneer de structuur volledig bekend is, kunnen medicijnen ontwikkeld worden die de interactie tussen de giftige moleculen en de zenuwcellen tegengaan.

De opheldering van de structuur was zo moeilijk omdat het product zeer onstabiel is. Deze horde werd door de onderzoekers genomen door de vloeiende tussenvorm te “freeze-trappen”. Vervolgens werd met solid-state NMR de structuur bepaald en met een elektronenmicroscoop de vorm.

Bron: University of Illinois

Onderwerpen