59 biomarkers moeten neurodegeneratieve ziekte aantonen

Nog dit jaar zou de eerste bloedtest op de markt kunnen komen die de spierziekte ALS en de ziektes van Parkinson en Alzheimer in een vroeg stadium kan aantonen. Tenminste, als de laatste klinische tests van fabrikant Power3 Medical Products goed aflopen.

De NuroPro-test gebruikt proteomics-technieken om naar 59 biomarkereiwitten in het bloedserum te kijken. De concentraties worden ingevoerd in een statistisch model. Ten eerste wordt daarbij de kans bepaald dat de eigenaar van het serum wel of niet aan een neurodegeneratieve ziekte lijdt, ten tweede wordt uitgerekend welke van de drie genoemde ziektes het dan waarschijnlijk is.

Tot nu toe zijn in totaal 183 patiënten gescreend. De diagnose ‘wel of geen ziekte’ klopte volgens Power3 in 86 tot 99 procent van de gevallen. Welke ziekte het was, werd in 60 tot 70 procent van de gevallen goed geraden.

Er lopen nog twee grotere klinische tests in de VS en in Griekenland. De resultaten worden eind dit jaar verwacht, en als ze gunstig uitvallen wil Power3 daarna meteen de markt op.

bron: BBC News

Onderwerpen