Automatisering is niet alleen hot, maar ook nog eens nuttig als je veel wilt produceren maar niet al je mankracht op productie wilt zetten. De DNA-fabriek van Synchron Lab en Festo is hier een mooi voorbeeld van.

Met de plantenveredelingsindustrie in het achterhoofd zijn labautomatiseringsbedrijf Synchron Lab en automatiseringspecialist Festo de samenwerking aangegaan om DNA-extractie op industriële schaal te realiseren. Je hebt namelijk een grote hoeveelheid DNA nodig om zaden resistent te maken tegen heersende ziektes en milieufactoren. Samen met plantenveredelaars zochten Synchron en Festo naar technieken om zo veel mogelijk DNA te extraheren met de beste automatiseringssystemen. Het resultaat is de DNA Factory.

Opkrikken

Normaal kan een ervaren laborant met de hand zo’n twee microtiterplaten aan DNA-extracties uitvoeren. Met wat hulp van benchtopsystemen kun je dat aantal opkrikken naar acht. Uitgaande van een 96 wells plate kom je dan op een kleine achthonderd geëxtraheerde DNA-samples. Met de DNA Factory spreek je van vijftig keer zo veel, dus 400 microtiterplaten per dag, bijna 40.000 samples.

Magnetische balletjes

Hoe krijgt de DNA Factory dat voor elkaar? Het begint met het persen van plantaardig materiaal. De geplette plantenresten geven na het toevoegen van lysaat hun genetische materiaal vrij. In het eerste van de vier stations voeg je daarna metalen magnetische balletjes toe aan de lysaatsamples. Het DNA hecht zich aan die balletjes en wordt zo gescheiden van het overige materiaal. Vervolgens wast het apparaat het DNA met pure isopropanol in het tweede en derde station en ontdoe je de samples van zouten en ethanol. Het wasproces herhaal je vier keer. In het vierde en laatste station ontkoppel je het DNA van de metalen bolletjes met een uitwasbufferoplossing op vier microtiterplaten tegelijk, qua schaal een stuk beter dan vergelijkbare systemen.

De DNA Factory heeft maar één operator nodig, waardoor andere analisten kunnen doen waar ze goed in zijn: analyseren.