NCE-plaquette1

Brigitte Drees (links) en Yvonne van der Meer onthullen de plaquette.

Op donderdag 22 juni jl. werd het voormalig Farmacologisch Laboratorium van Organon, bekend als het Banting gebouw, benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. 

Dit historische gebouw, gelegen op het Pivot Park in Oss, speelde een cruciale rol in de uitvinding van de anticonceptiepil. De pil is een van de meest belangrijke ontdekkingen van de 20ste eeuw geweest en het heeft Oss op de kaart gezet als farmastad. KNCV-voorzitter Yvonne van der Meer vatte het mooi samen: ‘Gemeente Oss is wat mij betreft niet alleen de City of Life Sciences, maar de Capital of Life Sciences.’ Dit alles begon 100 jaar geleden met de innovaties in o.a. het Banting gebouw.

Dat tegelijk met de benoeming van het erfgoed het ook 100 jaar geleden is dat Organon werd opgericht is geen toeval. De Chemie Historische Groep van de KNCV had het Banting gebouw al langer op het oog, maar heeft gewacht tot het jubileum van Organon om de gelegenheid extra feestelijk te maken. Verschillende sprekers, waaronder de voormalige archivaris van Organon en een wethouder van de gemeente Oss, spraken over het belang van het gebouw voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en de impact ervan op Oss. Ook werden er gedichten voorgedragen in de prachtige trappenhal van het Banting gebouw, waarna Yvonne van der Meer en Brigitte Drees, ceo Pivot Park, in de stromende regen de plaquette onthulden.

NCE-groepsfoto

De aanwezigen kwamen bijeen in de historische hal van het Banting gebouw.

Onderwerpen