Met de huidige analyse-instrumentatie zijn in bloedserum 4.229 verschillende metabolieten aan te tonen. Ze zijn terug te vinden in de Serum Metabolome Database, die onlangs door biochemicus David Wishart (University of Alberta, Canada) en collega’s online is gezet.

Metabolieten zijn relatief kleine afbraakproducten van de menselijke biochemie. De concentraties waarin deze moleculen in het serum voorkomen, kunnen iets zeggen over mogelijke aandoeningen. Wisharts database bevat inmiddels al 9.255 afwijkende concentratieniveaus, die ooit ergens mee in verband zijn gebracht.

 

In PLoS ONE vertelde Wishart onlangs hoe de lijst tot stand is gekomen. Er hebben zes Amerikaanse en Canadese onderzoeksinstituten aan meegewerkt, die het serum analyseerden met een combinatie van NMR, GC-MS en LC-MS. Bovendien is met datamining-software de bestaande wetenschappelijke literatuur nog eens grondig doorgespit.

 

Overigens gaat het nog heel lang duren voordat de medische wetenschap al deze metabolieten kan betrekken bij het stellen van een diagnose.

 

bron: University of Alberta

Onderwerpen