Bestanddeel van boomschors heeft invloed op de hersenstam

Gamboge, een roodbruine hars, bevat een stof die als agonist kan dienen voor de Nerve Grow Factor (NGF). De stof, gamboge amide wordt verkregen uit gamboge zuur dat in de hars voorkomt. Net als NGF is de amide in staat aan TrkA te binden. Deze neuronale receptor stimuleert groei en overleven van hersencellen.

De onderzoekers van de Emory University in Atlanta verwachten hiermee hulp voor patiënten van hersenziektes zoals Alzheimer in handen te hebben. Een afname van de TrkA dichtheid kan namelijk atrofie van de hersenen veroorzaken.
Gamboge, in Nederland ook wel aangeduid als guttegom, wordt gewonnen uit de schors van de Garcinia hanburyi boom. Al duizenden jaren dient men het in Zuidoost Azië toe aan kankerpatiënten. Er zijn nooit aanwijzingen gevonden dat het schade veroorzaakt aan gezonde cellen.

Eerder onderzoek om NGF na te maken leverde weinig op. De synthetische cyclopeptiden waren niet geschikt en bovendien te duur. Dus richt de studie zich nu op de vraag hoe het lichaam de gamboge amide verwerkt en of het giftig is.

Bron: Emory University

Onderwerpen