Zaterdag 13 juni in C2W 12

De nieuwste groene grondstof voor de chemische industrie heet glycerol. Een overvloedig beschikbaar bijproduct van de biodieselfabricage, dat de creativiteit van talloze organici en procestechnologen kietelt. Methanol, oxygenaat, propaandiol, epichloorhydrine: welk product op basis van glycerol had u gehad willen hebben?

Verder in C2W12:

“MET VAKKENNIS ALLEEN RED JE HET NIET”

- “Mensen zijn geen pH-papier dat je afleest en weggooit”, vindt Young Professional of the Year Aukje Doornbos. 5 jaar na haar afstuderen als chemisch technoloog houdt ze als plant process engineer bij DSM zes fabrieken draaiende. In dat mannenwereldje wordt ze op handen gedragen: “Aanrechtgrapjes, daar moet je tegen kunnen.”

KOELEN MET MAGNETEN

- Nog even, dan zijn koelsystemen op basis van het magnetocalorisch effect rijp voor massaproductie. Delftse onderzoekers ontwikkelden een legering van ijzer, mangaan, arseen en fosfor die extreem opwarmt of afkoelt onder invloed van een magnetisch veld. Eerste toepassing: een fluisterstille wijnkoeler.

BETER ONDERWIJS DOOR GEPROMOVEERDE SCHEIKUNDEDOCENTEN

- Voor scheikundedocenten is het moeilijk om aan hun eigen professionaliteit te werken, stelt Arjan Linthorst. Een typisch voorbeeld hiervan betreft volgens hem scheikundedocenten die graag willen promoveren. ‘Dit is om meerdere redenen een gemiste kans.’

 

C2W is het ledenblad van de KNCV.

Onderwerpen