Een heel hete oven moet basaltstenen, die nu uit het buitenland komen, op Nederlandse bodem gaan maken. Studenten van de TU Eindhoven presenteren vandaag de nieuwste versie van de oven die nuttig materiaal maakt van vliegas en slib.

1.400 graden Celsius: zo heet is de speciale oven van het studententeam CORE, verbonden aan de TU Eindhoven. Dat is een temperatuur waarop elk stukje afval dat erin gaat als kolkend magma eruit stroomt. De moleculenstructuur van dat afval is door de hitte helemaal veranderd, waardoor er nuttig materiaal van gemaakt wordt.

Kankerverwekkende stenen

Voor wie niet weet wat basalt is: het is een hard gesteente dat allerlei toepassingen heeft. Als tuintegels, bijvoorbeeld. Maar het zijn ook de stenen die tussen de rails liggen van het spoor. Over de stenen ontstond vorig jaar ophef omdat er kankerverwekkende kwartsstof in de stenen zit, waaraan spoormedewerkers blootgesteld worden. 

ProRail moet van het ministerie van SZW overstappen op stenen zonder kankerverwekkende stoffen. En laat Team CORE nou precies dat soort stenen maken. Niet verrassend dus dat ProRail een groot deel van de nieuwe oven financierde.

Lees het volledige stuk op Change.Inc.