Vijf van de zeven Toppies.

Koreanen experimenteren met duplicaat-drugshonden

De Zuid-Koreaanse douane heeft zeven gekloonde labradors in dienst genomen. Ze hebben de genen van een prima drugshond meegekregen, en zelf zijn ze alle zeven eveneens met glans door de inleidende gedragstest van de douanehondenopleiding gekomen. Slechts 10 tot 15 procent van alle niet-gekloonde honden doet ze dat na.

De honden heten alle zeven Toppy, wat een samentrekking is van ‘tomorrow’ en ‘puppy’. Ze zijn gekloond door prof. Lee Byeong-chun (Seoul National University). Lee is een ex-medewerker van de roemruchte Hwang Woo-suk die enkele jaren geleden de eerste succesvolle hondenkloon produceerde. Als ze op alle punten geschikt blijken, kunnen ze vanaf juli 2009 aan de slag in havens en op vliegvelden.

Het idee om hier gekloonde honden voor te gebruiken is vooral een centenkwestie. Een hond opleiden tot drugshond kost 40.000 dollar, en zeven van de tien vallen tijdens die training af. Een dier dat zich gegarandeerd bewijst als snuffelaar, mag dus best wat kosten.

Overigens kost het klonen volgens de universiteit nu nog 100.000 tot 150.000 dollar per puppy, dus voorlopig zijn gewone vuilnisbakkies toch nog voordeliger.

bron: Associated Press

Onderwerpen