Saxitoxine.

In Noord-Ierland is een biosensor ontwikkeld die verlammende toxines in mosselen en andere weekdieren binnen 30 minuten aantoont. Tot nu toe kostte dat twee dagen en de nieuwe test betekent dus een revolutie voor de visserij, zo stellen onderzoekers van het Institute for Agri-Food and Land Use van Queen’s University in Belfast.

De Amerikaanse FDA heeft de onderzoekers een half miljoen dollar toegezegd voor verdere ontwikkeling. Daar hoopt men dat de mosselvangst veel sneller in de supermarkt kan liggen wanneer ze aan boord van de vissersboot al kan worden getest.

De test spoort toxines op die zogeheten ‘paralytic shellfish poisoning’ veroorzaken, een van de vele vormen van vergifiging door ‘foute’ mosselen. Meestal is saxitoxine de boosdoener, een neurotoxine dat kaliumkanalen in de celwand blokkeert. Saxitoxinevergiftiging schijnt bij mensen in een kwart van de gevallen dodelijk te zijn.

Saxitoxine wordt afgescheiden door algen en hoopt zich vervolgens in weekdieren op. Algenbloei kan op deze manier een complete mosselbank verpesten, en er zijn aanwijzingen dat die algenbloei door klimaatverandering steeds vaker gaat optreden.

De biosensor is ontwikkeld in het kader van het Europese project BioCop. Al te veel details willen de Noord-Ieren niet kwijt, ongetwijfeld omdat er al een contract is gesloten met het Schotse bedrijf Neogen Europe om de biosensor te commercialiseren.

Maar duidelijk is wel dat de test werkt met ‘detectoreiwitten’ die zich aan het toxine binden.

bron: Queen’s University

Onderwerpen