ScienceLink artikelen in Mei 2021
View all stories from this issue.
-
Verdieping
Dossier: Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie zal het (bio)chemisch onderzoek ingrijpend veranderen, als het aan de talloze initiatieven van de laatste jaren ligt.
-
Nieuws
De kracht van computers voor biotechnologie, deel I
Met een rekenkracht die sinds de jaren zeventig volgens de Wet van Moore elke twee jaar verdubbelt, nemen de mogelijkheden voor biotech-onderzoek en -toepassingen toe.
-
Verdieping
Gesequencet sputum verraadt infectieziektes
Met één test alle infectieziekten diagnosticeren: tuberculose-onderzoekers krijgen € 11 miljoen om deze droom te verwezenlijken.
-
Opinie & Columns
'Wie verlegen zit om politieke argumenten, doet er goed aan eens te grasduinen in de wetenschappelijke literatuur'
Wie verlegen zit om politieke argumenten, doet er goed aan eens te grasduinen in de wetenschappelijke literatuur. Je vindt altijd wel iets bruikbaars.
-
Opinie & Columns
Duurzaamheid, praktijk versus theorie
Het afgelopen jaar heb ik me beziggehouden met het ontwerpen en bouwen van een energiezuinig huis ter vervanging van een gedateerde jarenzestigwoning. Duurzaamheid was hierbij een belangrijk uitgangspunt.
-
Nieuws
Wereldchemieconferentie CHAINS | IUPAC komt in 2023 naar Nederland
Van 18 tot en met 25 augustus 2023 vindt de wereldchemieconferentie van IUPAC plaats in Den Haag. Het is de eerste keer dat je deze conferentie in Nederland kunt bijwonen.
-
Nieuws
Mobiele replicatiemachinerie komt tot stilstand
Bepaalde sequenties op het genoom kunnen de beweeglijke start-eiwitten van DNA-replicatie tot stilstand brengen.
-
Verdieping
De belofte van snelle en goedkope geruststelling
Een blaastest voor COVID-19 heeft een groot voordeel: snelheid. Maar is het ook betrouwbaar? Misschien is dat uitgangspunt nooit realistisch geweest, vraagt Jop de Vrieze zich af.
-
Verdieping
100 jaar insuline: een succesverhaal
De ontsluiting van het insulinemolecule en de ontdekking van zijn relatie met diabetes is een van de mooiste verwezenlijkingen uit de geschiedenis van de biochemie en de geneeskunde. Hoe men tot die inzichten is gekomen, is een boeiend verhaal.
-
Verdieping
‘Als het klimaat in je kas niet uniform is, is je product niet uniform’
Anja Dieleman beweegt zich tussen fundamenteel én toegepast onderzoek, en dat in een veld dat relevantie heeft voor miljoenen mensen.
-
Opinie & Columns
‘Het succes van de elektische auto laat zien hoe we de stikstofproblematiek moeten aanpakken: via de portemonnee’
Het succes van de elektische auto laat zien hoe we de stikstofproblematiek moeten aanpakken: via de portemonnee.
-
Verdieping
‘Een opgeslagen cel zonder bijbehorende data is niets waard’
In tientallen biobanken in Vlaanderen ligt van alles opgeslagen. Van bloed tot tumorweefsel. Al dat verzamelen kost veel tijd en geld. Is het dat waard? Wat leveren biobanken op?
-
Nieuws
Schilderen met licht
Ieder jaar kiest microscopenfabrikant Olympus de allermooiste foto’s van het allerkleinste.
-
Verdieping
Ondersteboven van een lesmethode
Als je merkt dat de informatie die je met zoveel passie over tracht te brengen niet binnenkomt of blijft hangen bij je leerlingen, wat doe je dan?Lesgeven is een kunst. Maar als je merkt dat de informatie die je met zoveel passie over tracht te brengen niet binnenkomt of blijft ...
-
Mens & Loopbaan
Colinda Scheele zit met innovatieve microscopie de kankerstamcel op de hielen
Als pas gepromoveerd onderzoeker direct een eigen onderzoeksgroep leiden, betekent dat Colinda Scheele een stap oversloeg. ‘Ik heb het gewoon geprobeerd, en heb nu zowaar mijn eigen lab!’
-
Nieuws
Drugs opsporen dankzij elektrochemische vingerafdruk
Douaniers hebben het er maar druk mee: drugs tegenhouden aan de grens. Maar de gebruikte detectiemethoden geven niet altijd een juist resultaat. Dankzij een nieuw te ontwikkelen handheld apparaatje van het Europese project BorderSens kan dat in de toekomst veel accurater.
-
Verdieping
Glycobiochemie wordt nieuwe grote trend in biofarma
Volgens Carolyn Bertozzi staan we aan het begin van enorme expansie van het glycanen-onderzoek, vooral in relatie tot immuuntherapie tegen kanker.
-
Nieuws
Op uranium vissen is in China mogelijk met een peptidehydrogel
Met een van peptide afgeleide antimicrobiële hydrogel wisten Chinese onderzoekers vrij efficiënt uranium uit zeewater te vissen.
-
Nieuws
Chemisch tuinieren met natriumsilicaat en metaalzouten
Op een zink-schijfelektrode kun je onder corrosie in een zwavelzuuroplossing een microtuintje aanleggen, zonder groene vingers. De ‘handleiding’ van drie Griekse onderzoekers vind je in ChemSystemsChem.
-
Nieuws
Antioxidante voedselverpakkingen
Natriumalginaat en ferulazuur vormen samen een antioxidante, eetbare en voedselbeschermende film.