Welke metalen gebruik je in je onderzoek?

Momenteel werken we in mijn onderzoeksgroep vooral met edelmetalen, die hebben namelijk een goed rendement van soms wel 90 tot 100%. Ikzelf gebruik eigenlijk alleen goud. Een van de redenen hiervoor is dat het daarmee ook een constante factor is in mijn onderzoek, terwijl ik andere factoren varieer.

Wat zijn je doelen in je onderzoek?

Uiteindelijk willen we natuurlijke systemen nabootsen voor de opwekking van energie. De natuur maakt gebruik van goedkope metalen zoals ijzer, in plaats van goud, voor de opslag van energie. Op den duur moet ik dus wel andere metalen toepassen dan alleen goud. Bovendien zijn enzymen in staat om een breed pallet aan reacties uit te voeren. Naast CO2 kunnen ze bijvoorbeeld ook O2 en N2 omzetten in bruikbare producten. Dat zijn ook interessante zaken om onderzoek naar te doen.

Hoe ziet je lab er uit?

Ik werk zowel in zogenaamde ‘wet labs’ als in ‘dry labs’. In de wet labs maak ik mijn monsters voor de experimenten. Door ingrediënten te mixen kunnen we nieuwe moleculen synthetiseren. Deze nieuwe moleculen analyseren we vervolgens in het dry lab, die we ook wel process labs noemen. Hier kunnen we de condities zoals druk en temperatuur regelen om te kijken naar het effect daarvan op de prestaties van de reactor. Die analyse is ook heel belangrijk om in kaart te brengen.