Femke Jaarsma
Femke Jaarsma was stagiair bij C2W en is freelance wetenschapsjournalist.
Femke was stagiaire bij C2W van oktober 2017 tot en met januari 2018. Na haar MSc. Biotechnologie aan de WUR ging ze onder andere verder als freelance schrijfster.
- Nieuws
Samen naar innovatieve medicijnen
Vanaf 1 september 2019 is Ida Haisma directeur van het Leiden Bio Science Park. In haar nieuwe functie wil ze innovaties in de medicijnontwikkeling verder brengen.
- Industrie & Start-ups
Vloeistofstromen op microschaal
Wim De Malsche ontwikkelt bij de Vrije Universiteit Brussel een 3D-microscoop waarmee je vloeistofstromen op microchips kunt visualiseren. Op die manier combineert hij fundamenteel onderzoek met commerciële toepassingen.
- Nieuws
Samen mikken op gezondere voeding
Gelderland investeert € 85 miljoen in nieuw onderzoekscentrum One Planet
- Verdieping
‘Chemiekennis blijft mijn kern’
Fleur van Broekhuizen is adviseur bij het RIVM voor wetgeving rondom chemische stoffen. Zo wil ze het gebruik daarvan veiliger en transparanter maken.
- Verdieping
Betere medicijnoplossing
SeraNovo ontving € 300.000 om nieuwe oplosmiddelen voor medicijnen op basis van eutectische vloeistoffen door te ontwikkelen.
- Nieuws
Diabetes gelinkt aan darmbacteriën
Je microbioom beïnvloedt de kans op diabetes en de suikerstofwisseling, concluderen onderzoekers van het UMC Groningen in Nature Genetics.
- Industrie & Start-ups
Diploid zoekt ongezond basenpaar
De Leuvense start-up Diploid ontwikkelt software om zeldzame erfelijke ziektes snel te kunnen opsporen.
- Nieuws
Elektriciteitopslag en waterstofproductie ineen
De Battolyser slaat elektriciteit op en produceert waterstof als de accu vol is. Proton Ventures en de Technische Universiteit Delft gaan testen of dit opschaalbaar is.
- Nieuws
Getest en geproefd
Kevin Verstrepen schreef een boek over Belgisch bier. Niet zomaar een boek, maar het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek door de ‘bierprofessor’ van België.
- Nieuws
Van koffiedik tot zwam
Michiel de Groot kweekt oesterzwammen op lokaal verzameld koffiedik. Met zijn start-up Fryslân Fungies won hij de Van Hall Larenstein Golden Globes 2018.
- Nieuws
Knipt CRISPR-Cas kriskras?
Gentechnologie CRISPR-Cas is een bejubelde techniek waarmee je genen snel en nauwkeurig kunt aanpassen. Toch heeft die nauwkeurigheid grenzen. Hoe laat je CRISPR-Cas alleen op de beoogde plek knippen?
- Nieuws
Lab op de automatische piloot?
Van automatische pipetten tot een pipeteerrobot die de volledige vloeistofhandelingen verzorgt, de mate waarin moderne laboratoria automatisering toepassen verschilt enorm. Hoe profiteren uiteenlopende labs van de groeiende mogelijkheden?
- Opinie & Columns
Wanneer lossen we alzheimer op?
Farmagigant Pfizer liet begin januari weten te stoppen met onderzoek naar alzheimermedicijnen. Is er op korte termijn nog hoop op een medicijn?
- Verdieping
Wapen je tegen CRISPR
Carina Nieuwenweg ontwierp met haar team een handzame detectiekit om misbruik van CRISPR-Cas gene drives op te sporen. Hiermee won ze de Topsector Chemie Studentencompetitie.
- Nieuws
Duurzaam door plasma
Met plasma kun je stikstof en CO2 uit de lucht vastleggen. Annemie Bogaerts onderzoekt hoe je plasma inzet voor zulke duurzame doeleinden.
- Nieuws
Gouddeeltje brengt CRISPR naar tumor
Een nano-gouddeeltje kan een CRISPR pakketje naar het genoom van een tumorcel transporteren. Chinese onderzoekers hopen dit multifunctionele voertuigje in te zetten om tumoren te bestrijden met gentherapie, schrijven ze in Angewandte Chemie.
- Nieuws
Antenne voor ammoniumionen
Anammoxbacteriën sporen ammoniumionen op met een eiwit dat als antenne functioneert. Onderzoekers van de Radboud Universiteit leggen in Nature Communications uit hoe het werkt.
- Nieuws
CRISPR tegen doofheid
Een moleculaire CRISPR-schaar verpakt in een vettig omhulsel zorgt voor verminderde doofheid in muizen. Onderzoekers van het Howard Hughes Medical Institute beschrijven hoe het werkt in Nature.
- Nieuws
CRISPR tegen diabetes
Met CRISPR-Cas kun je genen van muizen epigenetisch aanzetten en zo diabetes of spierdystrofie behandelen. Mits je het benodigde DNA verdeelt over twee virussen, vertellen onderzoekers van Salk in Cell.
- Verdieping
Jovana Zečević (UU): Opvallen via metaaloxides
Jovana Zečević won in oktober de Edith Flanigen-prijs voor haar werk aan metaaloxides, die je kunt gebruiken om vaste katalysatoren te maken met nanometerprecisie.