Benjamin Rous
Benjamin Rous promoveerde in de Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar monumentale tempelarchitectuur in Italië.
Hoewel hij niet meer actief is in de archeologie, blijft hij bij alles wat hij doet graag graven naar de diepere lagen onder de oppervlakte. Hij is coördinator van het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS), dat onderzoek doet naar verandering en behoud van erfgoedobjecten.
Daarnaast is hij een gepassioneerd liefhebber van opera en klassieke muziek. Hij schreef een boek over opera en schrijft toelichtingen en geeft inleidingen voor onder meer de Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera. Daarnaast begeleidt hij regelmatig opera- en muziekreizen in het buitenland.
- Verdieping
Runderbot of potvistand? Collageen onthult oorsprong
Extreem kleine eiwitmonsters blijken voldoende om met LC-MS de biologische oorsprong van ivoor in museale objecten te bepalen. ’Ondanks de ouderdom van het materiaal zijn er nog voldoende eiwitten aanwezig die kunnen leiden tot een positieve taxonomische identificatie.’
- English
Bovine bone or whale tooth? Collagen reveals ivory origins
Using LC-MS, extremely small protein samples enable the identification of the biological source of ivory in archeological and museum objects.
- English
The Master’s Hand
Finger marks on pieces of art have been largely ignored in art history, but new research aims to unlock their full potential in the future.
- Verdieping
De hand van de meester
Nieuw onderzoek is erop gericht om het potentieel van vingerafdrukken op meesterwerken in de toekomst ten volste te benutten.
- Verdieping
Onverwoestbaar antiek
Met low-tech methoden wisten de Romeinen en Maya’s bouwmaterialen te maken die extreem lang meegaan. Misschien kunnen wij dat ook doen.
- English
The durability of ancient concrete
Low-tech solutions enabled ancient Romans and Mayans to produce extremely long-lasting building materials. Perhaps we can do the same.
- English
Infrared tracking in centuries-old retables
A new infrared technique provides even more detail to the understanding of how art objects degrade.
- Verdieping
Met infrarood speuren in eeuwenoude Besloten Hofjes
Een nieuwe infraroodtechniek geeft nóg meer detail om degradatie van kunstobjecten in kaart te brengen en te begrijpen.
- Verdieping
‘Als je tegen de alfawetenschappen aanschurkt, wordt dat al snel als hobby gezien’
Katrien Keune is verantwoordelijk voor Operatie Nachtwacht, waarin ze Rembrandts meesterwerk in meer detail dan ooit probeert te doorgronden.
- Verdieping
Eindelijk een blik op de geheimen van Van Leeuwenhoek
Met zijn zelfgebouwde microscopen ontsloot Antoni van Leeuwenhoek een compleet nieuwe wereld. Maar hoe hij dat deed bleef een mysterie, zowel voor tijdgenoten als latere onderzoekers. Met neutronentomografie hebben Nederlandse onderzoekers voor twee originele instrumenten nu eindelijk het geheim kunnen ontrafelen.
- English
Analysing the Night Watch with top-notch chemistry
Katrien Keune uses complex, heterogeneous samples to try to better understand pieces of art. She is currently responsible for Operation Night Watch.
- Verdieping
Isotopenonderzoek in kunst
‘Alleen als je MS combineert met historisch onderzoek naar productie en handelsnetwerken krijg je een volledig beeld’
- Verdieping
Blauw schildersgoud geeft geheim prijs
Voor het beste blauw moesten schilders diep in de buidel tasten. Het pigment ultramarijn was in de zeventiende eeuw kostbaarder dan goud. Een nieuwe studie toont aan dat je met röntgenstraling kunt achterhalen hoe het is gemaakt.
- Verdieping
Een full body scan voor De Nachtwacht
Het Rijksmuseum lanceerde in 2019 Operatie Nachtwacht: een omvangrijk onderzoeksproject om vast te stellen welke materialen aanwezig zijn in Rembrandts De Nachtwacht en hoe het eraan toe is. Hoe kunnen onderzoekers de geheimen van dit wereldberoemde schilderij onthullen?