Op de onderwijsbeurs NOT in Utrecht lanceerde C3 in januari ‘De duurzame fabriek’. In deze les in onderzoekend en ontwerpend leren maken leerlingen online een eigen verffabriek. Spelenderwijs ontdekken leerlingen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming. Welke duurzame keuzes maken ze en wat zijn de gevolgen?
Een eigen fabriek neerzetten begint natuurlijk met het bedenken van een mooie bedrijfsnaam. Wanneer die is ingevuld, komen de onderwerpen aan bod waarbinnen de leerlingen keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke verpakking ze voor hun verf gaan gebruiken. Is dat in hun fabriek gemaakt van aardolie of gerecycled plastic? Of misschien van planten of metaal? De keuzes die de leerlingen maken, brengen gevolgen met zich mee op het gebied van klimaat en milieu, prijs, kwaliteit en de startdatum van de fabriek. En dan is het wel even puzzelen om een aanvaardbare uitkomst te krijgen. Door de heldere uitleg bij alle keuzes doen de leerlingen kennis op over huidige duurzame ontwikkelingen.
Geschikt voor een gastles
‘De duurzame fabriek’ is geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de brugklas. Een aanrader ook om een gastles mee te geven. Er zit heldere instructie bij waarmee je de les in een handomdraai verzorgt. Met ‘De duurzame fabriek’ voegt C3 een nieuwe les toe aan haar reeks digibordlessen voor het basisonderwijs die in het teken staan van onderzoekend en ontwerpend leren met chemie. De les is gratis beschikbaar via c3.nl/ontdekchemie/lessen/de-duurzame-fabriek.
‘De duurzame fabriek’ kwam tot stand dankzij financiële en inhoudelijke bijdragen van PPG, de bètafaculteiten van de Nederlandse universiteiten, de Koninklijke VNCI en de VVVF.
Nog geen opmerkingen