Chemische opbouw botweefsel anders dan gedacht

De dierlijke botstructuur hangt niet alleen van eiwitten maar ook van suikers in elkaar, en dus zijn botaandoeningen als osteoporose mogelijk altijd sub-optimaal aangepakt. Dat claimen Engelse en Duitse onderzoekers binnenkort in het tijdschrift Chemistry of Materials.

Tot nu toe dacht vrijwel iedereen dat botten bestaan uit hydroxyapatiet, dat door collageen en andere eiwitten bij elkaar wordt gehouden. Dat er ook polysacchariden in botten zitten was wel bekend, maar naar hun rol werd nauwelijks gekeken.

David Reid en Melinda Duer (University of Cambridge) en Christian Jäger (Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung, Berlijn) hebben nu de mineralisatie in paardenbotten bestudeerd met behulp van kernspinresonantie (NMR). Daarbij keken ze speciaal naar de wisselwerking tussen fosfor-31 en koolstof-13.

De resultaten doen vermoeden dat eiwit en apatiet helemaal niet zo dicht tegen elkaar aan zitten. De suikers (vooral proteoglycanen en glycosaminoglycanen) zitten er kennelijk tussen, en zouden dus bij de botvorming wel eens minstens zo belangrijk kunnen zijn als de eiwitten.

bron: ACS, Scienceticker.info

Onderwerpen