Zinksupplementen doen echt iets tegen verkoudheid. Al weet nog niemand wát precies, zo melden onderzoekers van de Cochrane Collaboration in een zojuist verschenen meta-studie.

Een binnenkort te publiceren update van de ‘Cochrane Review’ over zinksiroop, zinkpastilles en zinkpillen zet 15 eerder gepubliceerde studies op een rij, waarin zulke middelen werden uitgeprobeerd op in totaal 1.360 mensen.

 

Onderling vertonen die onderzoeken grote verschillen maar er loopt wél een duidelijke rode draad door de resultaten, namelijk dat zink verkoudheidsverschijnselen onderdrukt. Dien je het toe binnen een dag nadat de verkoudheid de kop heeft opgestoken, dan heb je een grotere kans dat het gesnotter binnen een week over is dan wanneerje een placebo geeft. En geef je kinderen dagelijks zinksiroop gedurende 5 maanden of meer, dan worden ze minder vaak verkouden dan gemiddeld.

 

Hoe dat kan is voorlopig nog een raadsel. In het lab is wel eens aangetoond dat zink de vermenigvuldiging van verkoudheidsvirussen remt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat die virussen er letterlijk door verzinkt worden en dan niet meer door het neusslijmvlies heen komen. Maar of dat de reden is, is onduidelijk.

 

Er is in elk geval reden genoeg om er een nieuw, groter opgezet onderzoek aan te wijden. Wie?

 

bron: Wiley-Blackwell, BBC News

Onderwerpen