DNA-test geeft risico antidepressiva aan

Een genetische test kan voortaan uitwijzen of je iemand het antidepressivum Cipramil kunt voorschrijven zonder hem/haar voortijdig het graf in te jagen. Dat stelt NeuroMark uit Boulder, Colorado, het bedrijf dat deze ‘Mark-C’-tests produceert.

Sinds een paar jaar is bekend dat het slikken van Cipramil (citalopram, in de VS verkocht als Celexa) bij sommige mensen, met name veel tieners, averechts werkt. Het is de bedoeling dat ze van hun depressie en dus van hun mogelijke suïcidale neigingen worden afgeholpen, maar ze gaan juist méér aan zelfdoding denken.

Sinds een paar jaar laat de FDA dan ook waarschuwingen in vette letters op de verpakking zetten. Maar volgens NeuroMark is het aantal zelfdodingen daardoor juist toegenomen. Mensen die wél veilig Cipramil kunnen slikken, durven het namelijk ook niet meer en blijven daardoor depressief.

De Mark-C test is gebaseerd op een serie genetische markers, waarvan de details deze week zijn gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry. Ze zijn gevonden in het kader van het STAR*D-project ( Sequenced Treatment Alternatives to Relieve Depression Study) waarvoor DNA is getest van zo’n tweeduizend zwaar depressieve patiënten. Met name zitten er twee genen bij die coderen voor receptoren voor de neurotransmitter glutamaat.

bron: NeuroMark

Onderwerpen