Een hiv-infectie wordt niet van man op man overgedragen door geïnfecteerde zaadcellen, maar door virusdeeltjes in de omringende vloeistof. Dat denkt viroloog Davey Smith (University of California, San Diego) redelijk zeker te weten.

Het zou een aanvulling zijn op het bestaande inzicht dat hiv vaker via sperma dan via bloed wordt overgedragen, en de weg kunnen wijzen naar de meest effectieve manier om die overdracht te voorkomen.

 

Smith onderzocht zes homoseksuele koppels, waarvan één partner recent de ander had besmet. Hij analyseerde het RNA in de virusdeeltjes in hun bloed, en ook het DNA in geïnfecteerde zaadcellen.

 

Zoals bekend muteert het hiv-virus razendsnel. Het virus-RNA van de ontvangers bleek qua sequentie meer te lijken op het virus-RNA van de donoren dan op hun geïnfecteerde sperma-DNA, dus dringt de conclusie zich op dat de infectie via dat RNA gaat.

 

Uiteraard is een conclusie op basis van slechts zes paar mannen statistisch gezien boterzacht. De publicatie in Science Translational Medicine schreeuwt dan ook om vervolgonderzoek.

 

Waarbij dan weer wordt aangetekend dat het, gezien de aard van de besmetting, knap lastig is om paren te verzamelen die aan zo’n onderzoek mee willen werken. Vooral wanneer je bedenkt dat je de monsters zo kort mogelijk na de overdracht moet nemen voor het beste resultaat. In dit geval zat er gemiddeld 72 dagen tussen, wat al aan de lange kant is.

 

bron: UCSD, naturenews

Onderwerpen