Evonik ontkent dat het DSM wil overnemen. Het Duitse chemieconcern heeft geen plannen in die richting en snapt niet waar persbureau Bloomberg het verhaal vandaan heeft, meldt het Financieele Dagblad op zijn website.

DSM laat die krant desgevraagd weten dat het nooit ingaat op geruchten en speculaties, en wil zelfs niet antwoorden op de vraag of het overnameverhaal in de categorie ‘geruchten en speculaties’ valt.

Bloomberg kwam donderdagochtend vroeg met het bericht, op basis van gesprekken met insiders.

Evonik, in 2007 voortgekomen uit een aantal roemruchte Duitse bedrijven zoals Hüls en Degussa, is het grootste Duitse chemieconcern op BASF na. Eerder dit jaar liet het al weten dat het uit is op een forse acquisitie en daar ook het geld voor heeft. Naast DSM zouden ook het Zwitserse Clariant en het Britse Croda in beeld zijn.

De overname van heel DSM (omzet vorig jaar 9,6 miljard euro, beurswaarde momenteel 8,7 miljard) zou een bedrijf opleveren met een jaaromzet van 22 miljard euro. Eventueel zou Evonik alleen de voedingsingrediëntendivisie willen behouden en de rest óf niet kopen óf meteen weer doorverkopen. Wat dus helemaal zou passen in het straatje van sommige activistische DSM-aandeelhouders, die allang willen dat het concern wordt gesplitst.

Begin dit jaar zou Evonik al een poging hebben gedaan. De DSM-top wees de toenadering af omdat ze geen zin zou hebben om naar Duitsland te verhuizen en zich te voegen naar de lokale mores.

Of Evonik een vijandige overname zou aandurven, wetend dat DSM daar al jaren als de dood voor is en dus de nodige beschermingsconstructies heeft opgetuigd, is de vraag.

bron: FD, Bloomberg