In de VS is een dienst opgetuigd die tegen betaling de reproduceerbaarheid van experimenten test. Dit omdat met name in de biomedische hoek de onbetrouwbaarheid van publicaties zo onderdehand de spuigaten uitloopt. Dat meldt de nieuwsredactie van Nature, een van de bladen die zich voluit achter het initiatief hebben geschaard.

Het Reproducibility Initiative (want zo heet het) mikt met name op preklinisch onderzoek van potentiële geneesmiddelen.

Het komt uit de koker van Science Exchange uit Palo Alto, Californië. Dat bedrijfje opende vorig jaar een ‘veilingsite’ die wetenschappers koppelt aan laboratoria aan wie ze specifieke experimenten kunnen uitbesteden.

De nieuwe dienst maakt het uitbesteden van het overdoen van die experimenten mogelijk. Auteurs kunnen hun werk voorleggen aan een adviesorgaan. Dat bepaalt met welke uitkomsten de conclusies staan of vallen, en zoekt vervolgens een onafhankelijk lab dat dat gedeelte van de experimenten herhaalt. Om de onafhankelijkheid niet in gevaar te brengen komen de auteurs de identiteit van dat lab niet te weten.

Achteraf krijgen de auteurs de mogelijkheid om de resultaten van de herhaalexperimenten te publiceren in het open-accesstijdschrift PLoS ONE, met een link naar hun oorspronkelijke publicatie. Ze kunnen het ook laten, maar dan hebben ze wel iets uit te leggen wanneer het uitlekt.

Het plan is ingegeven door recente klachten van farmaceutische bedrijven, die hun R&D stevige vertraging zien oplopen doordat zelfs toppublicaties achteraf vaak blijken te rammelen. Zo heeft Amgen ooit de experimenten uit 53 belangrijke oncologische publicaties nagedaan, en concludeerde dat er maar 6 helemaal overeind bleven.

Of veel wetenschappers gebruik zullen maken van het initiatief is afwachten. Wanneer zo’n externe validatie positief uitpakt is dat uiteraard een groot compliment, maar voorlopig moeten ze het wèl zelf betalen. Gehoopt wordt dat uiteindelijk de sponsors van zulk onderzoek zullen bijspringen.

bron: news@nature, Science Exchange

Onderwerpen