KNAW, NWO en VSNU willen 300 miljoen voor fundamenteel onderzoek

Het kabinet- Balkenende moet 300 miljoen euro uittrekken voor ongebonden fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, gericht en evenwichtig gespreid over de disciplines. Daarnaast is een extra impuls voor het alfa gamma-domein nodig. Dat schrijven de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) in een gezamenlijke brief aan de minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Eerder pleitte de commissie-Chang al voor extra geld voor fundamenteel onderzoek. Dat geld zou moeten komen uit het miljard, waarvan sprake is in de kennis- en innovatieparagraaf van het eerder dit jaar gesloten regeerakkoord. Eerdere kabinetten-Balkenende hadden de neiging om fundamentele wetenschap te verwaarlozen ten koste van toegepast onderzoek.


Het geld zou door NWO moeten worden verdeeld over talent, onderzoeksinfrastructuur en excellent onderzoek. Een suggestie is om de persoonsgebonden Vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici) er mee uit te breiden, en hem voortaan helemaal door NWO te laten betalen. Nu gaat een deel van de rekening nog naar de instelling waar de onderzoeker werkt.

Op het gebied van infrastructuur zou de subsidie voor ‘Big Facilities’ een vervolg moeten krijgen.

Ter versterking van het excellente onderzoek willen KNAW, VSNU en NWO op korte termijn onder gezamenlijke regie ten hoogste dertig ‘topeenheden’ ontwikkelen.

Het extra geld voor het alfa-gammadomein zou vooral moeten worden gebruikt om meer docenten aan te stellen, zodat het gemiddelde aantal studenten per staflid wordt verkleind. Opgemerkt wordt dat deze vakgebieden, tweederde van de studenten trekken, en van rechtstreeks belang zijn voor de Nederlandse samenleving.

bron: NWO

Onderwerpen