Pyocyanine.

Met een simpele wegwerpsensor kun je binnen een minuut zien of een chronische wond is geïnfecteerd of niet. Voorlopig is de test nog niet echt betrouwbaar maar dat is een kwestie van sleutelen, suggereren Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Wound Repair and Regeneration.

Nu moet je voor zoiets nog cellen op kweek zetten en duurt het vaak meer dan 24 uur eer je antwoord hebt van het lab.

De nieuwe sensor werkt elektrochemisch, en test specifiek op pyocyanine. Dit molecuul is karakteristiek voor de bacterie Pseudomonas aeruginosa, die het afscheidt als toxine en voor quorum sensing. Dat is het mechanisme waarmee de bacteriepopulatie haar eigen omvang bijhoudt.

Voor de detectie heeft de sensor genoeg aan 7,5 microliter wondvocht. Monstervoorbewerking is niet nodig.

Voor een eerste test werden 14 patiënten met chronische open wonden bemonsterd. Het wondvocht werd met de nieuwe sensor bekeken, en tevens uitgebreid gesequenst op de 16s rRNA-vingerafdruk van P.aeruginosa. Die laatste test kost veel meer tijd en moeite, maar is zo goed als onfeilbaar.

De sensor kwam in 9 van de 14 gevallen tot dezelfde conclusie als de sequencer. Van de andere vijf waren er twee vals-negatief en drie vals-positief. Nog niet echt indrukwekkend, maar het is ook nog maar het begin.

bron: George Washington University