Ook transportkosten doorberekend; fabrieken plat

Dow Chemical heeft de markt opnieuw geschokt door prijsverhogingen aan te kondigen. Volgensde maand worden sommige producten een kwart duurder. Bovendien moeten klanten in de VS per 1 augustus transportkosten gaan betalen wanneer ze bulkchemicaliën bestellen: 300 dollar als ze de bestelling per vrachtauto laten komen en 600 dollar als het zó veel is dat het op de trein moet.

Nog geen maand geleden kondigde Dow ook al prijsverhogingen van maximaal 20 procent aan om te compenseren voor de hoge olieprijs.

De prijsstijgingen zijn niet bepaald uniek. Momenteel krijgt de C2W-redactie dagelijks persberichten binnen waarin verhogingen worden aangekondigd. Dow valt vooral op omdat het concern de wijzigingen heel lang heeft uitgesteld, en nu met enorme klappers in één keer komt.

Dow kondigt bovendien aan dat delen van de productiecapaciteit voor kunststoffen tijdelijk worden stilgelegd. Momenteel ligt wereldwijd 25 procent van de etheenoxidecapaciteit plat en 30 procent van de acrylzuurfabrieken in de VS. De volgende stap is om 40 procent van de Europese styreenproductie stuil te leggen, 15 procent van de polystyreencapaciteit en 20 procent van de capaciteit voor polystyreen isolatieschuim. Onbekend is welke fabrieken het betreft, maar je mag er wel van uitgaan dat de vestiging Terneuzen er bij betrokken is.

bron: Dow

Onderwerpen