Amerikaanse overheid vermoedt geknoei met analyses

Negen Amerikaanse laboratoria worden via een ‘subpoena’ gedwongen om analyseresultaten te overleggen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Het vermoeden bestaat dat ze hebben gezorgd dat ‘verdachte’ importpartijen voedsel ten onrechte werden toegelaten op de Amerikaanse markt.

De parlementaire commissie zou te horen hebben gekregen dat het routine is om dergelijke partijen net zo lang te testen tot er een keer een ‘schoon’ resultaat uit komt. Dat laatste analyserapport gaat vervolgens als enige naar de voedselwaakhond FDA.

Het onderzoek loopt al maanden maar is in een stroomversnelling geraakt vanwege het recente tomaten-salmonellaschandaal. Inmiddels zijn al 228 mensen in 23 Amerikaanse staten ziek geworden, en is in de Amerikaanse horeca zowat geen tomaat meer te krijgen. Waar de besmette tomaten vandaan kwamen is nog steeds onbekend, maar het wordt niet uitgesloten dat het een importpartij was.

De commissie heeft tien bedrijven gevraagd om vrijwillig mee te werken. Negen van de tien weigerden uit vrees dat hun opdrachtgevers ze voor de rechter slepen wegens het verbreken van geheimhoudingsafspraken. Nu moeten ze wel.

bron: Associated Press

Onderwerpen