Japanners oogsten voedsel- en cosmetica-additieven uit oceaan

Kwallen zijn rijk aan een glycoproteïne dat sterke gelijkenis vertoont met mucine uit zoogdieren. Het slijmerige eiwit kan dienen als grondstof voor ‘designer-mucines’die kunnen dienen als emulgator in voedsel of of vochtvasthouder in cosmetica, zo schrijven Japanse onderzoekers in het Journal of Natural Products.
Het onderzoek is ingegeven door een kwallenplaag die de Japanse wateren teistert. Overbevissing en opwarming van de oceaan hebben het ecosysteem dusdanig verstoord dat de kwallenpopulatie explodeert. In havens en bij koelwaterinlaten van fabrieken en energiecentrales moeten de beesten regelmatig worden weggeschept.

De onderzoekers van het Riken-instituut en chemiebedrijf Shimva hebben nu uit vijf kwallensoorten een eiwit geïsoleerd dat ze qniumucine hebben gedoopt. Het lijkt sterk op het menselijke mucine MUC5AC. In gedroogde toestand bestaat een kwal voor 1 tot 3 procent van zijn gewicht uit dit eiwit.

Volgens onderzoeksleider Kiminori Ushida kan qniumucine uitgroeien tot een vervanger van mucines die uit varkens en koeien worden gewonnen, maar die sinds de BSE-crisis een slechte naam hebben.

bron: Food Production Daily

Onderwerpen