Het Vlaamse biotechbedrijf Ablynx laat zich overnemen door Sanofi. De Franse farmagigant biedt € 3,9 miljard voor alle aandelen, blijkt uit een gemeenschappelijk persbericht.

Het Deense Novo Nordisk, dat vorige maand met een vijandig bod van € 2,6 miljard kwam, vist achter het net. Ablynx’ kritiek dat het bod veel te mager was, ook al lag het ruim boven de toenmalige aandelenkoers, blijkt volkomen terecht te zijn geweest.

Ablynx is vooral bekend van de ‘nanobodies’, antilichamen uit lama’s en andere kameelachtigen die veel kleiner zijn dan bij andere diersoorten en daarom handiger als geneesmiddel. Net als Novo Nordisk toont Sanofi zich vooral geïnteresseerd in caplacizumab, een antilichaam dat de zeldzame bloedstollingsziekte trombotische trombocytopenische purpura (aTTP). Volgens de Fransen is het een versterking van de eigen positie bij zeldzame bloedaandoeningen.

Die postitie versterkten ze vorige week trouwens ook al door het Amerikaanse biotechbedrijf Bioverativ over te nemen voor $ 11,6 miljard. Bioverativ werkt eveneens aan therapieën tegen bloedziektes, zoals hemofilie en sikkelcelanemie.

bron: Ablynx

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • 832585

    PDF, Bestandsgrootte 0.66 mb