Dat een donkere huidskleur vaak samengaat met een te hoge bloeddruk, ligt voor een deel aan een gebrek aan vitamine D. Vitaminepilletjes zouden dus een hoop hartklachten kunnen voorkomen, suggereren onderzoekers van het University of Rochester Medical Center in het Journal of Generic Internal Medicine.

Kevin Fiscella en collega’s baseren hun hypothese op gegevens over 1.986 zwarten en 5.156 blanken, uit een gezondheidsonderzoek van een paar jaar geleden. Gemiddeld bleken de blanken duidelijk meer vitamine D (correcter: de door de lever geproduceerde metaboliet 25(OH)D) in hun bloed te hebben, en gemiddeld lag hun systolische bloeddruk een paar mm Hg lager.

 

Dat zwarten relatief vaak last hebben van een hoge bloeddruk en de daaruit voortkomende hart- en vaatziekten, is al veel langer bekend. Dat van die vitamine D is nieuw maar ligt achteraf wel een beetje voor de hand: die vitamine wordt immers in de huid geproduceerd, onder invloed van zonlicht. En huidskleur heeft evolutionair heel veel te maken met beheersing van de invloed die zonlicht op de huid heeft.

 

Wat volgens Ficella ook meespeelt is dat blanken vaak extra vitamine D binnenkrijgen die is toegevoegd aan melk. Niet-blanken hebben relatief vaak last van lactose-intolerantie (ook al een genetische kwestie) zodat ze van die extra vitamines ook niet kunnen profiteren.

 

Fiscella geeft wel toe dat de studie niet alle verschillen verklaart en dat er nog meer onderzoek nodig is om precies het verband tussen huidtype, vitamine D, bloeddruk en - wellicht - ook psychische stress te verklaren.

 

bron: University of Rochester

Onderwerpen