Met een opengewerkte 3D-tekening van een hiv-virus heeft een Russisch team de International Science & Engineering Visualization Challenge gewonnen in de categorie illustraties. Hun werk en dat van de andere winnaars en bijna-winnaar is deze week te zien in het tijdschrift Science.

Ivan Konstantinov en collega’s (Visual Science Company, Moskou) baseerden hun illustratie op meer dan 100 wetenschappelijke publicaties. Om het simpel te houden gebruikten ze maar 2 kleuren: eiwitten van de gastheercel zijn grijs, die van het virus zijn oranje.

Een van de juryleden toont zich ook enthousast over de manier waarop het deeltje is opengewerkt: “Zo’n gapende mond die haast op het punt lijkt te staan om je op te vreten, net zoals aids aan de samenleving vreet.”

De eerste prijs in de categorie foto’s was voor Seth Darling (Argonne National Laboratory) en Steven Sibener (University of Chicago). Hun inzending doet denken aan golven in een blauwe oceaan, maar dat ligt vooral aan de gekozen kleuren . Het plaatje is gemaakt met een AFM-microscoop en vertoont details op nanometerschaal, van organische moleculen die zichzelf assembleren tot een monolaag, op een goudoppervlak.

In de categorie infographics gingen Kandis Elliot en Mo Fayyaz (University of Wisconsin, Madison) met de eer strijken met een overzichtsposter over schimmels. En in de categorie niet-interactieve media ging de prijs naar Dietmar Offenhuber en collega’s (SENSEable City Laboratory, MIT) voor een reportage over een project waarbij huishoudelijk afval werd voorzien van radiozendertjes om te kijken waar het terecht kwam.

De International Science & Engineering Visualization Challenge wordt jaarlijks georganiseerd door de National Science Foundation en de uitgever van Science. Dit jaar waren er 111 inzendingen uit 63 landen.

bron: Science

Onderwerpen