Om het dieet van de gemiddelde Amerikaan iets acceptabeler te maken moet je stiekem citrusvezels door zijn gehakt doen. Proeven ze toch niet, denken onderzoekers van de University of Missouri-Columbia.

Die citrusvezels, afkomstig uit het residu van uitgeperste sinaasappels, worden in poedervorm verkocht. Overdreven duur is het spul niet.

Tijdens een congres van de American Meat Science Association, eerder dit jaar, onthulden hoofddocent Andrew Clarke en promovendus Ayca Gedikoglu dat ze meatballs hebben bereid met 1, 5 en 10 procent citruspoeder. Dat laatste bleek te veel maar bij 5 procent bleven kleur en textuur van het gehakt acceptabel.

Houd je de toevoeging voorzichtigheidshalve beperkt tot 2 procent, dan smokkel je met een normale portie gehaktballetjes zo’n 5 gram voedingsvezel mee naar binnen. Nog niet de aanbevolen dagelijkse dosis maar heel wat beter dan niets.

En Gedikoglu denkt dat je het citruspoeder ook door hamburgers moet kunnen doen, en dat sommige hamburgerrecepten misschien zelfs wel gebaat zijn bij een vleugje sinaasappelsmaak. Momenteel is ze bezig haar gehaktrecepten uit te testen op collega-onderzoekers, om te zien hoe ver ze met het citruspoeder kan gaan.

Of de flavonoïden in het citruspoeder de toevoeging nóg gezonder maken dan ze vanwege die vezels al is, hoopt ze binnenkort te onderzoeken.

bron: University of Missouri-Columbia

Onderwerpen