Management farmabedrijf moet zwaar boeten voor publieksbelazercampagne

De Amerikaanse pillenproducent Purdue Pharma moet 600 miljoen dollar boete betalen voor jarenlange leugens rond de pijnstiller OxyContin. Drie topmanagers van het bedrijf hebben persoonlijk schuld bekend en betalen samen nog eens 34,5 miljoen boete.

OxyContin bevat het opiumderivaat oxycodon (4, 5-epoxy-14-hydroxy-3- methoxy-17-methylmorphinan-6-on). De pillen moeten in hun geheel worden doorgeslikt, waarna de werkzame stof gedurende 12 uur langzaam vrijkomt. Reeds kort na de introductie in 1995 kregen druggebruikers echter in de gaten dat je de pillen ook kunt vermalen en dat ze dan een prima alternatief vormen voor heroïne of morfine.

Doktoren, die OxyContin moesten voorschrijven, hadden ook snel hun twijfels. Toen het Purdue-management dat van gebruikerspanels te horen kreeg, startte het een marketingcampagne die inhield dat OxyContin juist moeilijk te misbruiken was, minder verslavend was dan andere pijnstillers en bij stopzetting van de behandeling geen ontwenningsverschijnselen veroorzaakte.

De leugens werden volgehouden tot halverwege 2001. Op dat moment werde 6,5 miljoen recepten per jaar uitgeschreven, had Purdue er naar schatting 2,8 miljard aan verdiend, en was het misbruik in de VS uitgegroeid tot een nationale ramp.

bron: USA Today, Associated Press, Financial Times

Onderwerpen