Het Noorse bedrijf Cryogenetics heeft octrooi aangevraagd op een manier om vissenembryo’s dusdanig in te vriezen dat ze na ontdooien gewoon weer verder groeien. Het is de ideale manier om vissensoorten te behoeden voor uitsterven, claimt het bedrijf.

De octrooiaanvraag is nog niet openbaar, dus de details blijven we u nog even schuldig. Bekend is alleen dat de bewaartemperatuur -130 graden Celsius is.

 

De proof of principle is geleverd door een prille kabeljauw genaamd Coddy die een tijdje ingevroren is geweest , ontdooid werd en daarna braaf doorgroeide.

 

Tot nu toe vroor Cryogenetics alleen hom oftewel vissensperma in, ten behoeve van viskwekerijen. Maar daar heb je alleen wat aan zolang je nog kunt beschikken over kuitschietende wijfjesvissen.

 

De embryo-invriesmethode moet het mogelijk maken om van vissoorten, die acuut met uitsterven worden bedreigd, een voorraadje aan te leggen voor betere tijden. De gemiddelde vis legt per keer iets van 10.000 eitjes tegelijk, dus met één keer kuitschieten kom je al een eind.

 

bron: Cryogenetics

Onderwerpen