Uit de waterstof- en zuurstofisotopen in iemands haren kun je afleiden waar hij of zij vandaan komt. Kwestie van verschillen in drinkwatersamenstelling, zo melden onderzoekers uit Salt Lake City in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Lesley Chesson en collega’s bemonsterden het drinkwater in 33 steden, verspreid over de VS, waarbij ze keken naar de isotopen 2H (deuterium) en 18O. De onderlinge verschillen bleken behoorlijk groot, in elk geval groot genoeg om aan elke stad een karakteristieke isotopenverhouding vast te hangen.

 

Wanneer je dat water drinkt, gebruikt je lichaam het onder meer voor eiwitsynthese. Op die manier belanden de isotopen dus vanzelf in - onder meer - je haren.

 

Uiteraard wordt het beeld vertroebeld doordat de meeste mensen niet alleen kraanwater drinken. Vandaar dat de onderzoekers in elke stad ook Dasani-flessenwater, Coca-Cola Classic en Budweiser-bier aanschaften en bemonsterden.

 

De conclusie was dat hierdoor de isotopenverhouding van de consument wel een beetje zal veranderen, maar niet voldoende om de plaatsbepaling te verpesten. Dat komt dan weer doordat frisdranken meestal óók lokaal worden gebotteld, om de transportkosten te drukken.

 

Bij het bier bleken de afwijkingen overigens iets groter. Budweiser heeft in de VS slechts 12 brouwerijen, en als je relatief ver van de dichtstbijzijnde vestiging af woont kan het verschil in isotopenverhoudingen behoorlijk oplopen.

 

Of dit verhaal ook voor andere werelddelen opgaat, moet nog worden uitgezocht.

 

bron: American Chemical Society

Onderwerpen